Nyheter

Swedish BBQ

Swedish BBQ

Born bbq & kök presenterar - Swedish BBQ

Swedish BBQ är ett varumärke jag har arbetat med under en tid i bakgrunden av mitt huvudsakliga företag, Born BBQ & Kök. Tanken bakom Swedish BBQ är att utveckla riktigt bra svenska produkter som passar för grillning och BBQ.

swedishbbq.com

Vår produktmärkning:

Swedish BBQ Cuts

Swedish BBQ Cuts – Svenska köttdetaljer anpassade för grillning och BBQ.

Swedish bbq Wood

Swedish BBQ Wood – Svensk rökved, chunks och flis från svenska lövträdsskogar.

Swedish bbq Selected

Swedish BBQ Selected – Utvalda produkter som uppfyller våra kriterier för att vara väl lämpade för grillning och BBQ.

Bakgrund,

Ända sedan mitt eget intresse för grillning tog fart och kanske rent av gick “lite överstyr” har jag fascinerats av den amerikanska BBQ-kulturen och allt de har att erbjuda som faktiskt inte finns i Sverige. Genom min webbplats Grilltips.se och mitt företag, Born BBQ & Kök, har jag haft förmånen att prova många av dessa produkter, och det är tydligt att det finns en  skillnad i “köttkvalitet” mot det man normalt hittar i Sverige. Detta beror främst på att den amerikanska styckningen är helt annorlunda och att de utfodrar sina djur på ett annat sätt än vi gör här i Sverige. Resultatet blir produkter med mer fett, marmorering och bättre storlek som passar mycket bättre för low and slow BBQ.

Men är det inte bättre med svenskt kött då? Jo, självklart är det bättre att slippa importera, och det finns faktiskt riktigt bra kött i Sverige också. Men tyvärr syns inte det genom det urval som finns i vanliga matbutiker, där man oftast bara hittar magra köttbitar utan minsta antydan till marmorering eller fett. Dessutom är köttet ofta skuret i mindre portioner som i bästa fall kan grillas snabbt och hett och oftast är det även förkryddat med någon form av krydda, grillolja som tar bort all naturlig köttsmak.

Det finns självklart bättre kött att få tag på också, framförallt i specialiserade kött- eller BBQ-butiker, men det är då främst Svenska standarddetaljer av bättre kvalitet eller importerat kött från USA, Australien, Japan eller Europa. Men när det gäller riktigt bra svenskt kött som passar för BBQ så är utbudet väldigt begränsat. Det är det här jag vill försöka ändra på, och ända sedan jag gjorde den första versionen av “köttigare ribs” för min egen användning, som senare blev Dala Cut Pork Ribs, har jag sett en möjlighet att göra just det.

Det finns ju faktiskt fantastiskt bra svenskt kött om man väljer ut rätt kvaliteter och styckar det på rätt sätt. Så efter otaliga teströkningar/grillningar, storleksanpassningar med mera för att uppnå jämn tillagningstid, har vi nu vår första egna svenska BBQ-detalj, Dala Cut Pork Ribs.

Våra Dala Cut ribs har redan fått mycket positiv respons, och det är så kul att få den uppskattning vi redan nu har fått.

Slutligen vill jag också nämna den svenska rökveden som vi nu erbjuder. Tanken här är liknande som med ribsen. Varför importera rökved när vi redan har bra lövträ sorter i Sverige? Visst, det finns vissa varianter man kanske vill prova, som hickory, pekan m.fl. men det som finns bör man i första hand välja från Sverige om möjligt. Därför erbjuder vi nu också småskaligt producerat rökträ från Dalarna.

bbq grillade Dala Cut pork ribs

BBQ rökt Dala Cut Pork Rib

Alträ

Avbarkning av alträ

Är du intresserad av att bli återförsäljare för våra Swedish BBQ-produkter? Eller vill du bara vara med och stödja vår satsning? Hör av dig, så diskuterar vi gärna vad vi kan göra. 😊

Lämna ett svar